Wednesday, July 11, 2012

George R.R.Martin: A Game of Thrones

Aikaisemmin vouhkasin Game of Thrones-sarjasta, nyt sain aloitettua A Song of Ice and Fire-kirjasarjan lukemisen. Ja koukkuunnuin välittömästi! Fiktiivisten Westeros ja Essos-maanosiin perustuva tarina kertoo juonitteluista ja taisteluista alueen hallitsijoiden ja hallitsijaksi haluavien kesken, fantasiaa mukaan tuo mm. pohjoisen suuren muurin ulkopuolella olevat olennot. Jokin tässä keskiajan ja fantasian yhdistelmässä vain toimii, mukana kun on riittävät määrät seksiä ja väkivaltaa. Itselleni juuri tuo Pohjoisen the Wall ja sitä vartioiva the Night´s Watch on kirjan parasta antia ja näyte Martinin uskomattomasta mielikuvituksesta. Yleensä pyrin ensin lukemaan kirjat ja sitten vasta katsomaan siihen perustuvan sarjan/elokuvan. Sarjan katsominen ennen kirjoja antoi erilaiset vibat, koska näin päässäni sarjan hahmot ja paikat, sen sijaan että olisin itse esim. luonut hahmoille ulkonäön kuvailun perusteella. Näin ei tule niin paljon pettymyksiä castingin suhteen, mutta rajoittaa oman mielikuvituksen lentämistä.

Tv-sarja seuraa kirjaa aika tarkasti, joten mitään varsinaisesti uutta kirja ei tuonut esiin, tottakai paljon yksityiskohtia ja taustajuttuja. Muutos sarjassa oli tehty muutaman hahmon ikään, heidät esitetään sarjassa vanhempana kuin kirjassa. Esimerkiksi prinsessa Daenerys on kirjassa vain 13-vuotias mennessään naimisiin, Robb Stark 15-vuotias johtaessaan Pohjoisen sotaan. Kirjasarjassa seurataan tapahtumia useamman henkilön näkökulmasta, kaikista juonista punoutuu monimutkainen kokonaisuus. Tarinassa on hienoa se, että vaikka siinä on karkea jako hyviksiin ja pahiksiin, hahmot eivät ole niin mustavalkoisia ja kaikilla on useampi ulottuvuus. Tässä kirja eroaa siis merkittävästi esimerkiksi Taru Sormusten Herrasta-trilogiasta. Ja kuten tämä ensimmäinen kirja osoittaa, kuka tahansa päähenkilöistä voi milloin tahansa kuolla. Ei voi elää harhaluulossa, että hyvispäähenkilöt aina pärjää. Takuuvarmaa on vain se, että juonitteluja riittää.

Ihaninta on se, että olen nyt lukemassa sarjan toista kirjaa ja lukematta on vielä 5 ilmestynyttä kirjaa. Virallisesti kirjaa on julkaistu 5 osaa, mutta kaksi osaa on pituuden vuoksi jaettu kahteen kirjaan. Eli viisi osaa on oikeasti 7 kirjaa. Ja kaikki kirjat ihanan paksuja. Huono puoli on se, että vaikka sarjaan on tulossa vielä 2 osaa, Martin ei niitä kovin vilkkaaseen tahtiin kirjoita ja julkaise.

No comments:

Post a Comment